Boek De 'Werkhovens'

Op maandag 28 februari mocht Gemeentearchief Ede het boek De ‘Werkhovens’ in ontvangst nemen. De schrijver, Kees Werkhoven, kwam met zijn vrouw Irene op bezoek om het boek te overhandigen als afsluiting van ruim twee jaar onderzoek. Hiervoor heeft hij gebruik gemaakt van materiaal dat door verschillende familieleden verzameld was en van de archieven van het Gemeentearchief.

Het boek is tot stand gekomen als cadeau voor Kees’ oudoom, de laatste Werkhoven van die generatie die nog in leven is. Omdat Kees archiefstukken van het Gemeentearchief benut heeft tijdens zijn onderzoek, kregen ook wij een exemplaar cadeau. Tijdens zijn bezoek heeft hij prachtig verteld over zijn onderzoek en wat hij allemaal te weten is gekomen over zijn familie. Deze geschiedenis wordt in het boek in een levendige stijl weergegeven en het bevat veel historische foto’s en overzichtelijke stambomen die de lezer direct het verhaal in trekken.

Doordat de verschillende takken van de familie in het hele land gewoond hebben, geeft het boek een divers tijdsbeeld weer van verschillende plekken in Nederland. Waaronder Ederveen en Lunteren. Zo is dit boek voor iedereen die geïnteresseerd is in het kasteel Bruinhorst een aanrader om te lezen.

De carrière van voorvader Hermanus Werkhoven begon hier als palfenier (hulpkoetsier). Maar het kasteel speelt ook een belangrijke rol in de familiegeschiedenis door het opbloeien van een romance met dienstbode Evertje van Hussel. Het paar trouwt en betrekt een villa op het landgoed waar vijf van hun zes kinderen geboren worden. Het verdere verloop van de indrukwekkende carrière van Hermanus, waaronder betichtingen van machtsmisbruik en een daarbij horend politieonderzoek, kunt u nalezen in het boek dat is in te zien in de studiezaal.

Het Gemeentearchief is blij om te horen hoe de archieven hebben bijgedragen aan het vertellen van dit bijzondere familieverhaal en wij bedanken de Werkhovens hartelijk voor hun bezoek en het cadeau.