Expositie 100 jaar ENKA Mode in beeld

100 jaar ENKA

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de ENKA-fabriek in Ede gevestigd werd. Daar wordt dit jaar veel aandacht aan gegeven.

Expositie

Vanaf 28 oktober kunt u de expositie ‘100 jaar ENKA I Mode in Beeld’ bezoeken in Cultura Erfgoed. De tentoonstelling toont  ca. 10 japonnen die eeuw vol modieuze silhouetten tonen.

100 jaar ENKA

De ENKA-fabriek heeft veel betekend voor de ontwikkeling van het boerendorp Ede, maar was ook een grote speler binnen de internationale mode-industrie. Eeuwenlang droegen vrouwen grote jurken van zware stoffen waarbij rondingen geaccentueerd werden. Aan het begin van de 20e eeuw veranderde het modebeeld door de vervaardiging van viscose en trend van japonnen met rechte lijnen. De ENKA-fabrieken in Arnhem en Ede speelden in op de technieken waarmee goedkopere textiel kon worden geproduceerd, namelijk kunststofzijde. Duizenden meisjes werkten aan het producé van de dunne viscosedraden. Vanuit de ENKA-fabrieken ontstonden de merknamen Enkalon en Terlenka. Op deze modetentoonstelling ontdek je 100 jaar mode en de rol van de ENKA-fabriek binnen de internationale mode-industrie.

100 jaar ENKA jubileumuitgave

Meer weten of de betekenis van de ENKA-fabriek in Ede en omstreken? Neem na afloop van uw bezoek het gratis jubileum-magazine '100 jaar ENKA' mee.

Lezing: een eeuw vol modieuze silhouetten

In het kader van 100 jaar ENKA neemt modehistoricus Dirk-Jan List u mee naar de internationale mode-industrie waarin de ENKA-fabriek een rol speelde. 
De lezing is gratis, maar u moet zich wel aanmelden via het aanmeldformulier.

Waar: Cultura, Molenstraat 45
Wanneer: woensdag 2 november van 20:00-21:30 uur

Meer informatie over dit jubileumjaar?

Zie de website https://100jaarenka.nl/