Uit de kluis: Liber Amicorum

In de rubriek ‘Uit de kluis’ maken medewerkers en inwoners van de gemeente Ede een persoonlijke keuze uit de kluis van het gemeentearchief. Deze keer vertelt Patty Gonggrijp, bestuurslid van de Vereniging Oud Ede over het vriendenalbum van Anna Maria Moens.

De Vereniging Oud Ede is sinds 1927 in het bezit van het Vriendenalbum van Anna Maria Moens. Het is een uniek en heel waardevol boekwerkje waar we heel trots op zijn. En daarom wil ik het hier graag onder de aandacht brengen. Het wordt onder goede condities en veilig bewaard in het depot van het gemeentearchief.

Anna Maria Moens werd op 31-8-1775 te Amsterdam geboren als telg van een welgestelde familie. Ze begon op jonge leeftijd gedichten te schrijven, maar werd vooral bekend door haar opvoedkundige werken. Tweemaal won ze een prijs bij een prijsvraag van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen.

Om in haar onderhoud te voorzien begon ze in 1801 een kostschool in Wijhe. In 1817 verplaatste ze haar kostschool naar Huize Kernhem. “Kernhem” groeide uit tot een bloeiende school voor de betere kringen, waar de jongens bleven tot ca.12 jaar en de meisjes over het algemeen tot ze meerderjarig waren.

Anna Maria publiceerde veel in Vriendenalbums. Haar eigen album uit de jaren 1795-1814 bevat meer dan 100 bijdragen in verschillende talen, die vaak van bijzondere symbolische tekeningen zijn voorzien.

Omdat het inmiddels meer dan 200 jaar oude album bestaat uit losse blaadjes (zo kon iedereen zijn eigen bijdrage opsturen) en het dunne oude papier zo min mogelijk in handen genomen moet worden is het digitaal beschikbaar gemaakt op de website van de Vereniging Oud Ede en Archieval en niet in te zien in de studiezaal.

Wie het boekje toch met eigen ogen wil zien, kan daarvoor naar Huis Kernhem. T/m 28 juli is daar een expositie over 100 jaar Vereniging Oud Ede. Daarin zijn allerlei voorwerpen uit de collectie van de vereniging te zien, en dus ook dit boekje.

Eerdere afleveringen van deze rubriek zijn hier te vinden.