Gemeente Ede 200 jaar

Boomplanten t.g.v. 200 jaar Wapen van Ede
Boomplanten t.g.v. 200 jaar Wapen van Ede

Op 17 oktober jl. is er een boom geplant in Bennekomt ter ere van het wapen van Ede en het 200-jarig bestaan van de gemeente Ede. Eerder werden er al bomen geplant in Lunteren en Otterlo. Later dit jaar is ook Ede aan de beurt. Maar waarom doen we dit eigenlijk?

Tussen 1812 en 1817 waren Lunteren, Otterlo, Bennekom en Ede zelfstandige gemeentes. Op 1 januari 1818 werden veel kleine gemeenten in Nederland samengevoegd. Samen vormden de vier gemeentes vanaf toen de gemeente Ede. In voorbereiding op de eenwording werd in 1816 een wapen aan de gemeente toegekend: een vrouw die steunt op een Bijbel. In haar hand heeft ze een speer met daar bovenop een vrijheidshoed. Dit wapen is nog altijd te zien in ons logo, op het briefpapier en in de gemeentevlag.

Activiteiten rond het 200-jarig bestaan

De aftrap van het vieren van 200 jaar gemeente Ede werd gegeven in 2018 met het planten van een lindeboom naast de Oude Kerk in Lunteren. In maart van dat jaar werd door leerlingen van de Ericaschool een boom geplant in Otterlo op het grasveld naast het Rode Kruismonument. In Bennekom is de boom geplant in het plantsoen aan de Edeseweg en de Boerhaavelaan. Later dit jaar wordt de vierde en laatste boom geplant in Ede. Bij de bomen plaatsen we dit jaar ook banken en informatieborden. Verder maken we een lesbrief over het gemeentewapen voor scholen en werken we aan een publicatie in de reeks historische cahiers. Ook plaatsen we panelen met informatie over het gemeentewapen in de gemeente.

Lindebomen

We hebben gekozen voor lindebomen omdat het een boom is die al eeuwenlang gebruikt wordt bij feesten, als verfraaiing of bij verzamelplaatsen in het dorp. Daarnaast wordt de boom vaak gebruikt bij speciale gelegenheden, zoals de inhuldiging van onze koning. Het is een mooie, blijvende herinnering want de lindeboom kan heel oud worden.