Oud Lunterse Dag

Periode: 1977 - heden
Plaatsaanduiding: Lunteren

Een bekend Lunters volksfeest en toeristische trekpleister is de Oud Lunterse Dag. Dit feest wordt voor het eerst georganiseerd in 1977, wanneer de Lunterse muziekvereniging Kunst Na Arbeid (K.N.A.) 70 jaar bestaat. Voor deze gelegenheid organiseert K.N.A. een groot volksfeest met op de laatste avond van de feestweek een traditionele boerenbruiloft, compleet met bruidsstoet en trouwerij. De boerenbruiloft is zo’n groot succes dat de complete trouwerij op verzoek van het gemeentebestuur enkele weken later in Ede nog eens over wordt gedaan. Dit keer op 25 augustus 1977, ter gelegenheid van de feestelijke opening van het nieuwe raadhuis. Wegens het grote succes is de Oud Lunterse Dag vanaf 1 september 1979 een jaarlijks terugkerend evenement in Lunteren geworden. De Oud Lunterse Dag heeft zich ontwikkeld tot een toeristisch feest, dat gevierd wordt op de laatste vrijdag en zaterdag in augustus. In die periode vindt in de gemeente Ede de Heideweek plaats. Ieder jaar wordt het feest rondom een ander thema georganiseerd, maar steeds staat een historisch feit of gebeurtenis centraal. In 2005 is het thema: “Kieke noar de Wieke” en staan de Lunterse molens in het middelpunt van belangstelling. In 2007 wordt het 100-jarig bestaan van de muziekvereniging K.N.A. gevierd. Gezien de nauwe verbondenheid van K.N.A. met de Oud Lunterse Dag  ligt de keuze voor het thema "Achter de meziek an" voor de hand.

Het organiseren

Veel straten worden in de week voorafgaande aan de Oud Lunterse Dag versierd met de voor Lunteren zo bekende traditionele erebogen. Het feest begint op vrijdagmiddag rond 14.00 uur met activiteiten speciaal voor kinderen in een grote feesttent. Zaterdagmorgen worden de Lunteranen om 08.00 uur gewekt door herauten. Vooral de zaterdag is goed bekend in de omgeving. Dan komen jaarlijks duizenden bezoekers om te kijken naar de Reutemeteut, een grote optocht, waarbij veel Lunteranen en niet-Lunteranen in traditionele boerenkleding verschijnen. Op de braderie in de Dorpsstraat staan aan weerszijden van de straat diverse kramen opgesteld waar alle mogelijke artikelen verkocht worden.

Activiteiten

De activiteiten van de Oud Lunterse Dag verschillen van jaar tot jaar, afhankelijk van het gekozen thema. Maar er zijn ook veel jaarlijks terugkerende elementen, zoals:

• het Lunters volkstoneel (in het Lunters dialect),
  • het Groot Aarfhuus op vrijdagavond,
  • de groote braoderie op zaterdag,
  • de Reutemeteut,
  • een ringrijwedstrijd,
  • kinderrommelmarkt en andere kinderactiviteiten
  • groot feest op de Meulepol,
  • officiële opening van de Oud Lunterse Dag met ontvangst van eregasten en de verkiezing van de Bovenste Beste Burger
  • verkiezing van de Beste Muldersmeid en Beste Muldersknecht. Dit is een wedstrijd waarbij de deelnemers zo snel mogelijk op klompen door mul zand een rondje moeten fietsen op een transportfiets met voorop een zware zak meel.
  • De muziekvereniging K.N.A. geeft tijdens de Oud Lunterse Dag altijd veelvuldig acte de présence ter opluistering van de verschillende activiteiten.

Aan het einde van de Oud Lunterse Dag wordt een gezamenlijke “schraanstaofel” genoten, waaraan meer dan 1000 personen deelnemen. Dit gaat gepaard met samenzang en muziek van plaatselijke of regionale muziekverenigingen.
De Oud Lunterse Dag wordt georganiseerd door de O.L.D.-commissie, daarbij geholpen door veel vrijwilligers van verenigingen als Scouting Lunteren, de EHBO en anderen. Wie wil zien hoe een goed dorpsfeest, zonder optredens van dure artiesten, maar geheel op eigen krachten, georganiseerd moet worden, begeeft zich naar Lunteren.

• Hoekstra, P.  Uit het verleden van Lunteren. - Barneveld, 1982
  • Brouwer, J.  en H.J. Nijenhuis  Het Lunterse vrouwtje vertelt: een aantal verhalen uit het vroegere dorpsleven.  - Zaltbommel, 1989
  • De geschiedenis van Ede, deel III. Kerkdorpen en buurschappen. - Ede, 1940

Kranten