Boek 'Verhaal van Ede'

Na enkele jaren van onderzoek en schrijven is het boek Verhaal van Ede klaar. Een nieuw boek over de geschiedenis van de gemeente Ede.

Verkoop

Het boek Verhaal van Ede is te koop in de plaatselijke boekhandel, in diverse musea en bij andere verkooppunten in de meeste woonkernen van de gemeente Ede. Het hardcover boek heeft een omvang van 688 bladzijden, bevat bijna 1.000 illustraties en is te koop voor € 34,95.

Over de inhoud

Tot aan het einde van de 19e eeuw was de gemeente Ede vooral een agrarische gemeenschap met een groot grondoppervlak, ruim tien woonkernen en enkele duizenden inwoners. Vooral de komst van vele militairen en kunstzijdefabriek ENKA werkte als een vliegwiel voor de daaropvolgende ontwikkelingen. Dat was vooral zichtbaar in Ede, dat in het midden van de 20e eeuw de groei van dorp naar stad doormaakte. De focus in dit boek ligt vooral op de inwoners van de gemeente en beoogt hun verhaal te vertellen. Verhaal van Ede heeft geen lidwoord om aan te geven dat het een verhaal is zoals we in deze tijd naar de geschiedenis van de gemeente Ede en haar vele generaties van inwoners kijken. Het is een keuze uit de enorme hoeveelheid grote en kleine verhalen van grote en kleine mensen in hun
eigen tijd.

Onderzoek

Dit boek is tot stand gekomen door onderzoek in archieven, kranten en vooral de vele publicaties over de geschiedenis die al verschenen zijn. Waar veel van deze al eerder gepubliceerde boeken vooral gaan over een gebeurtenis, een tijdsbestek en vooral over een specifieke woonkern, wil Verhaal van Ede vooral de rode draad door de geschiedenis van de hele gemeente laten zien. Veel van de ontwikkelingen zijn vergelijkbaar gelijktijdig en soms opeenvolgend. Het karakter en de identiteit van de gemeente en haar inwoners en de veranderingen daarin worden in de tijd gevolgd. Aan de hand van een twintigtal thema 's in evenzoveel hoofdstukken ontvouwt dit verhaal zich. De teksten in dit boek worden aangevuld met veel unieke foto's, zodat het verhaal ook in beeld wordt verteld.

Naar overzicht