Collectie Hartgers op Archieval

Op 31 januari ondertekenden André Hartgers en gemeentearchivaris Hans Berende een overeenkomst waarmee werd geregeld dat de foto’s van drie generaties Hartgers op Archieval getoond mogen worden. Het betreft de collectie foto’s en prentbriefkaarten van Cornelis Hartgers, de grootvader van André Hartgers, van zijn vader Johan Gerard Hartgers en op termijn van hemzelf. Het gaat om enkele duizenden afbeeldingen over een periode van ruim 100 jaar. 

Cornelis Hartgers

Cornelis Hartgers werd op 27 oktober 1890 geboren te Hoogeveen. Hij werd opgeleid tot meubelmaker en werkte na zijn diensttijd als tramconducteur op de 'Blauwe Tram', de stoomtram tussen Den Haag en Leiden. In 1914 werd hij gemobiliseerd in Ede, waar hij op 25 juni 1915 trouwde met Martha Klapwijk. In Ede pakte hij het meubelmakersvak weer op. Hij opende Meubelfabriek 'De Nijverheid' aan de Grotestraat 80 te Ede.

Daarnaast begon hij ook met het verkopen van matten en lopers en verkocht hij tabaksartikelen en ansichtkaarten van Ede. Geleidelijk werd de verkoop van tabakswaren zijn voornaamste inkomstenbron. In 1922 werd de meubelfabriek opgeheven en opende hij een sigarenzaak 'Gejoma'. Daarna begon hij ook met fotograferen. Dat heeft hij gedaan tot in de jaren '50 van de vorige eeuw. Hij heeft veel prentbriefkaarten van Ede en omgeving uitgegeven die nu via www.archieval.nl te zien zijn.

Naar overzicht