Gefeliciteerd met Ede! Boom planten in Bennekom

Een maagd, speer, hoed en bijbel. Waar doet u dit aan denken? Samen vormen ze het wapen van gemeente Ede. De komende tijd vieren we dat de gemeente Ede en het wapen al 200 jaar bestaan.

Bennekom

Bewoners van Machtella en Walraven hebben samen met burgemeester Verhulst een lindeboom op het Baron van Wassenaerpark ingewijd. Voorafgaand hield Henk Gijsbertsen Gijsbertsen van de Historische Vereniging Oud-Bennekom een presentatie over het voormalige streekziekenhuis en liet historisch fotomateriaal zien. Buiten zetten tien bewoners prikkers met wensen rondom de boom.:

• Een boom om onder te ontmoeten
  • Een boom om over te praten
  • Een boom om onder te mijmeren
  • Een boom om bij te rusten
  • Een boom om onder te lezen
  • Een boom om bij te leren
  • Een boom voor de schaduw
  • Een boom om onder te schuilen
  • Een boom voor energie
  • Een boom om………..

Eerder zijn er al bomen geplant in Lunteren en Otterlo. Later dit jaar wordt er nog een boom geplant in Ede. Met het planten van een boom in deze plaatsen vieren we de eenwording van Ede.

Ontmoetingsplek

Bij de bomen plaatsen we voor het einde van dit jaar een bankje zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ook komt er een bord met meer informatie.

De geschiedenis

In 1812 ontstonden er vier gemeenten. Dit waren Bennekom, Ede, Lunteren en Otterlo. De Hoge Raad van Adel stelde in 1816 het wapen van Ede vast. Vanaf 1818 werden de vier gemeenten de gemeente Ede, zoals we het nu kennen.