Geschiedenis oudste ziekenfonds Ede beschreven

In 1889 werd in Ede het eerste ziekenfonds opgericht onder de naam “Helpt Elkaar”. Gemeentesecretaris Van Nes en ondernemer Esser waren de initiatiefnemers. Deze vorm van ziekenfonds kennen we vandaag de dag niet meer. Het was een ondersteuningsfonds om ervoor te zorgen dat gezinnen van zieke werknemers rond konden komen. En dat was geen overbodige luxe. Pas tientallen jaren later is er sprake van sociale wetgeving die in problemen op dit gebied voorziet. Na de Tweede Wereldoorlog fuseert “Helpt Elkaar” met het vergelijkbare fonds in Wageningen en daarmee komt op 1 januari 1956 een einde aan het zelfstandige ziekenfonds in Ede.

De geschiedenis van het fonds, de ziekenhuizen in Ede en de betrokken artsen zijn beschreven door de heer Jan Smits, die begin 2018 overleed op bijna 90-jarige leeftijd. Zijn onderzoek en de publicatie werden afgerond door ds. Arie Romein. Het verschijnt als deel 14 in de reeks Historische Berichten Ede onder de titel “Tot heil van den zieken werkman”. Ontstaan en geschiedenis van het Ziekenfonds “Helpt Elkaar” in de gemeente Ede .

De uitgave is alleen te koop bij het Gemeentearchief (beperkte oplage, verkoopprijs 14,50) en als E-book voor € 3,95 via het contactformulier op deze website.