Nieuw boek over Edese geschiedenis

Verhaal van Ede

GA44649

In het najaar van 2020 verschijnt een boek over de geschiedenis van de gemeente Ede: Verhaal van Ede.

Vanaf de vroegste bewoning duizenden jaren geleden tot heden is er veel gebeurd met het gebied waarin de inwoners van deze gemeente woonden en leefden. Deze geschiedenis wordt in twintig thema’s uitgewerkt.

In korte teksten en met veel beeldmateriaal wordt verteld hoe het grondgebied ontstond en op welke manier men daar vroeger en nu mee omging. Hoe leefden en werkten men? Welke grotere en kleinere gebeurtenissen waren er in de afgelopen eeuwen? Hoe zag het religieuze en sociale leven van onze voorouders eruit?

Vooral in de 20e eeuw zijn er de grootste ontwikkelingen geweest. Over deze en nog veel meer onderwerpen gaat dit verhaal. Niet één afgerond en compleet verhaal, maar veel kleinere verhalen die allemaal iets vertellen over het totaal.

Hiermee verschijnt voor het eerst na ruim tachtig jaar weer een integrale geschiedenis van de gemeente Ede. Een beschrijving die wil voorzien in de veel gehoorde behoefte om meer te weten over de historie van het gebied waarin Edese inwoners leven en waarin veel anderen tijdelijk recreëren. Kortom: het is vooral een verhaal van mensen in hun tijd. Het laat zien waar de “Edese identiteit” vandaan komt. Het wil ook nieuwe inwoners helpen om hun omgeving te leren kennen en zich hier thuis te voelen.

Opdrachtgever en uitgever van het boek “Verhaal van Ede” is de gemeente Ede.