Nieuw Historisch Cahier over kraamkliniek op de Hoge Veluwe

Dienstgebouw Hoge Veluwe
Dienstgebouw Hoge Veluwe

Op 16 november is de presentatie van het Historisch Cahier “Uit nood geboren. De taak van de Joodse arts A. Behrendt in het Dienstgebouw op de Hoge Veluwe, 1944-1945”. Dit boek gaat in de winkel € 17,50 kosten en bij voorinschrijving € 15,00.

Voorinschrijving

Stuur vóór 20 oktober een mail naar dan kunt u het boek na 16 november tegen contante betaling van € 15,00 ophalen bij Cultura Erfgoed of in de studiezaal van het Gemeentearchief. Wilt u het boek toegestuurd krijgen dan komen daar de verzendkosten van € 6,00 bij.

Over het boek

De Slag om Arnhem in september 1944 resulteerde in een grote uittocht van de Arnhemse bevolking. Gezinnen, families, bewoners van verzorgingsinstellingen en ziekenhuispatiënten vertrokken richting het noorden. In de hectiek van de gebeurtenissen waren er ook vrouwen die op het punt stonden te bevallen. Voor deze vrouwen startte het Rode Kruis in Arnhem een noodkraamkliniek.

De Duits-Joodse arts Alfred Behrendt uit Arnhem, wiens vrouw zwanger was, raakte betrokken bij deze kraamkliniek. Behrendt bleef bij dit werk van het Rode Kruis betrokken, ook toen de kraamkliniek werd verplaatst naar het Dienstgebouw van het Nationale Park ‘De Hoge Veluwe’. In april 1945 assisteerde hij bij de verzorging van Duitse soldaten die tijdens de Slag bij Otterlo gewond waren geraakt.

Vanaf september 1944 tot in de zomer van 1945 hield deze Joodse arts nauwkeurig een dagboek bij. Dat dagboek ligt ten grondslag aan dit boek. De auteurs Jenneke Hiensch-Hess en Paul van Lunteren hebben de gegevens uit dit dagboek aangevuld met interviews en archiefonderzoek. Het boek laat zien hoe mensen met verschillende achtergronden in de laatste maanden van de oorlog gedwongen werden om samen te leven en te werken.

 

Naar overzicht