Onderzoek naar panden en percelen

Zoekt u een bouw-, sloop-, milieu- of omgevingsvergunning? Of wilt u onderzoek doen naar de geschiedenis van een pand of perceel?

Het Gemeentearchief Ede bewaart de verleende bouw-, sloop-, milieu- of omgevingsvergunningen van de gemeente Ede vanaf 1903. In deze dossiers bevinden zich, naast de vergunning ook de aanvraag en de tekening(en) van het pand. Op onze website Archieval vindt u deze stukken tot en met 2014. Hoe u dat onderzoek doet en hoe u de stukken vindt van na 2014 leest u hieronder en op de pagina Veelgestelde vragen. Is een aanvraag nog in behandeling dan kunt u informatie krijgen bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu.

Verleende vergunningen van de gemeente Scherpenzeel kunt u opvragen bij de gemeente Scherpenzeel via telefoonnummer (033) 277 23 24.

Zelf onderzoek doen is kosteloos

Op Archieval kunt u onder Panden en Percelen zelf zoeken naar verleende vergunningen tot en met 2014. Kies voor ‘Uitgebreid zoeken’ en vul de plaats- en straatnaam plus huisnummer in. U krijgt dan een resultatenscherm te zien met o.a. de vergunningnummers.

Let op: Aangevraagde vergunningen in de periode van 1948 tot 1990 zijn genoteerd op kaarten die als pdf-bestand getoond worden in het resultatenscherm op Archieval. Deze pdf-bestanden moet u eerst bekijken om de daarop geschreven vergunningnummers te kunnen lezen. In de kolom 'Mapnummer' staat het vergunningnummer dat u aan ons moet doorgeven. Dit nummer bestaat uit twee getallen met een schuine streep ertussen: jaartal en volgnummer (in willekeurige volgorde).

Zelf de dossiernummers gevonden?

Geeft u ons de dossiernummers door via het digitale aanvraagformulier dan sturen wij u die kosteloos digitaal toe.

Vindt u een dossier dat begint met de hoofdletter W dan betreft dat een Wederopbouwdossier. Deze dossiers zijn niet digitaal beschikbaar.

Wilt u dat wij dit onderzoek voor u doen?

Dan geldt het tarief van € 16,75 per adres. Ga naar het digitale aanvraagformulier op de website www.ede.nl. Kies voor 'aanvragen kopie vergunning' en vul vervolgens het formulier in. U kunt hier direct betalen via I-deal. Doet u de aanvraag namens een bedrijf kies dan voor 'aanvragen kopie vergunning organisatie'. U kunt er dan voor kiezen om een maandfactuur te ontvangen.

Komt u er niet uit?

Op de pagina Veelgestelde vragen vindt u hopelijk het antwoord op uw vraag. Komt u er toch niet uit? Dan helpen wij u graag (verder) op weg in onze studiezaal.

Zoekt u historische kadastrale informatie over uw pand of perceel?

Met de Kadaster archiefviewer kunt u in de studiezaal en in Cultura Erfgoed online onderzoek doen in de openbare registers van het Kadaster. Lees meer over historisch kadastraal onderzoek op de pagina Vergunningen en Kadaster en op de website van het Kadaster.

Straatnamen

In het verleden zijn de straatnamen en/of huisnummers in de gemeente Ede nogal eens gewijzigd. Wanneer u wilt weten welk nummer een huis vroeger had of juist welk nummer een huis later kreeg, dan kunt u gebruik maken van een handige bron: de Hartgers Straatreconstructie. De heer J.G. Hartgers was postbode in de gemeente Ede en heeft van de (ver)nummeringen van huizen (tot ca. 1962) zijn levenswerk gemaakt. En niet alleen van het dorp Ede, maar ook van de omringende buitendorpen Bennekom, Gelders Veenendaal, Lunteren en Otterlo. U vindt Hartgers’ Straatreconstructie op Archieval, Bibliotheek Gemeentearchief Ede, zoekwoord Hartgers.