Cinemec

Cinemec (GA40343)
Cinemec (GA40343)

Periode: 1999 tot heden
Plaatsaanduiding: Laan der Verenigde Naties 150, Ede

CineMec afficheert zich als ‘infotainmentcenter’. Het is zowel een bioscoop als een congrescentrum, als een concertzaal, als een beurslocatie. Het complex is gelegen aan de A12 in de gemeente Ede. Het bijzondere aan CineMec is de huisvesting: het gebouw vormt een onderdeel van de geluidswal, die de wijk Rietkampen afschermt van de A12. Het gebouw zit als het ware ìn de geluidswal bij de afslag Ede.

Wageningen

Hagenaar Gerben Kuipers komt ruim dertig jaar geleden naar Wageningen, om er te studeren. Eigenlijk wil hij naar de filmacademie, maar daarvoor wordt hij afgewezen. Hij houdt zijn studie maar één jaar vol en trekt vervolgens een jaar door de tropen. Daarna begint hij in Wageningen met een compagnon een bioscoop, waar de families van de beide jonge ondernemers voor een startkapitaal zorgen. De bioscoop, geopend in 1979, is aanvankelijk een redelijk succes, maar Kuipers kan het ‘Molenstraattheater’ niet uitbreiden. Bovendien wordt het draagvlak voor het uitgaansleven in Wageningen smaller.

Ede

Dan valt het oog van Kuipers op de geluidswal van de A12 in Ede. Hij verkoopt de bioscoop in Wageningen en steekt de opbrengst in CineMec. Het duurt vier jaar voor de vergunningen binnen zijn. De gemeente Ede is aanvankelijk niet erg enthousiast, mede omdat men problemen voorziet bij congrescentrum annex bioscoop ‘De Reehorst’. Voor Gerben Kuipers staat één ding vast: voor de eeuwwisseling zal zijn megabioscoop klaar zijn. Hoewel de laatste vergunningen van de gemeente en de provincie pas in mei 1999 binnen komen, kunnen toch nog net voor de Kerst vier zalen in gebruik worden genomen.

Ontwerp

CineMec valt vooral vanaf de A12 op doordat het een soort rode dozen zijn die uit de geluidswal steken. Deze ‘dozen’ of ‘ramen’ moeten het idee geven van de losse frames van een filmrol. Mecanoo Architecten uit Delft ontwerpt het complex. In een ovale vorm zijn in zeven doosconstructies zeven bioscoopzalen, met elk 120 plaatsen, ondergebracht. Tevens zijn hier een kantoorruimte en een technische ruimte gemaakt. Na enkele jaren wordt er nog een grotere bioscoopzaal met 300 stoelen aan toegevoegd. Door de hoge eisen voor geluiddichtheid die aan de zalen worden gesteld voldoet het gebouw royaal aan de eisen voor geluidschermen. CineMec wint in 2009 de Edese Architectuurprijs

Posters

De grote filmposters in de ‘dozen’ aan de A12 zijn aanvankelijk een doorn in het oog van de gemeente Ede en Rijkswaterstaat, omdat het passerende automobilisten te veel zou afleiden. In 2005 laat Rijkswaterstaat dit zelfs door TNO Menskunde uit Delft onderzoeken. Na veel onenigheid komt er na drie jaar een compromis uit de bus waarbij CineMec toezegt minder afleidende teksten (zoals speeldata) op de borden te gebruiken.

Vernieuwend

CineMec (lees Gerben Kuipers) slaagt er steeds opnieuw in de belangstelling van het publiek te trekken. Zo organiseert men speciale voorstellingen (bv. Ladies-Night) of premières met filmacteurs. Door het succes van CineMec kan ‘De Reehorst’ haar functie als bioscoop niet langer rendabel maken. Vanaf 2004 worden daar geen films meer gedraaid. CineMec is ook één van de eerste bioscopen in ons land met digitale HD-voorstellingen (soms in meerdere zalen tegelijk) en met 3D-voorstellingen.

Uitbreiding

Het jaar 2009 is een belangrijk jaar voor CineMec, met de realisatie van een grote nieuwe zaal en een parkeergarage. Om de bezoekers nog meer service te bieden, maar ook om omwonenden minder tot last te zijn wordt er een parkeergarage gebouwd. Het kan natuurlijk niet anders zijn dan opnieuw in de geluidswal. Om het plaatje nog completer te maken wordt boven op de garage een wijngaard aangeplant. Eind oktober van dat jaar komt ook de expohal gereed; een theaterzaal met een capaciteit van duizend stoelen, of een expositie/evenementen-hal met een vlakke vloer van 1200 m2. De nieuwe hal wordt officieel in gebruik genomen tijden een concert van ex-Rolling Stone Bill Wyman in januari 2010. De multifunctionele hal is sindsdien onder andere ingericht geweest als beursvloer, ijshal, concertzaal en bioscoop met live-HD-concerten, zoals van de New York Metropolitan.

Bronnen (aanwezig in het gemeentearchief Ede)

Documentatie

  • Documentatieverzameling Gemeentearchief Ede, map 10.37

Fotocollectie

  • GA40343 De ingang van het infotainmentcenter

Auteur

Henk M. Klaassen, 2011

Logo van de Creative Commons Organisatie
To the extent possible under law, the author has waived all copyright and related or neighboring rights to the text of his Kennisbank-articles. Bezoek de website van creativecommons.org

Gerelateerde pagina's Kennisbank