Welgelegen / De Witte Hinde, Hotel

Periode: ca. 1885 tot 1975
Plaatsaanduiding: Stationsweg 130, Ede

Het Koffiehuis; de voorganger, ca. 1896 (GA18476)

Rond 1885 liet Job van Laar zijn al langer bestaande stationskoffiehuis verbouwen tot hotel. Het etablissement kreeg de naam ‘Hotel Van Laar’. Job werkte veel samen met zijn broer Gerrit, die in het dorp het aloude logement De Posthoorn (met stalhouderij) beheerde.

Reizigers die per trein arriveerden, informeerden vaak bij Job naar mogelijkheden voor verder vervoer. Uiteraard schakelde hij daarbij zijn broer in en om deze reden kwam tussen de twee hotels één der eerste telefoonverbindingen van Ede tot stand. In 1898 werd het hotel uitgebreid en kwam er een eigen stalhouderij, waar later ook auto’s werden verhuurd.

Goede naam

In 1912 werd het hotel overgenomen door Johan van den Berg, die het de naam ‘Welgelegen’ gaf. Zowel het hotel, als ook het restaurant kregen een zeer goede naam in Ede en wijde omgeving. Het werd een gelegenheid van standing, met een grote bar, ruime eetzaal en afzonderlijke biljart- en leeskamers. Bijzonder waren ook de twee tuinen die bij het hotel hoorden. Er was een ‘overtuin’ met schaduwrijke zitjes en een achtertuin met voldoende ruimte voor openluchtbals. Bovendien waren hier nog een tennis- en een kegelbaan.

Apollohal

In 1937 kocht Johan van den Berg het naastgelegen fabrieksgebouw van de failliete Edesche Machinefabriek en bouwde het om tot zalencentrum/evenementenhal, onder de naam ‘Apollohal’. Tot de jaren vijftig werd de Apollohal gebruikt voor tentoonstellingen, feesten, voorstellingen, filmavonden, enzovoort.

Oorlog

Toen in mei 1940 de oorlog uitbrak, werd het hotel vrijwel direct door de bezetters gevorderd. Deze lieten het hotel na de oorlog totaal geruïneerd achter. Na een grondige restauratie werd Hotel Welgelegen op 30 mei 1949 feestelijk heropend. Van den Berg liet vanaf dit moment de exploitatie van het hotel-restaurant aan anderen over en J. den Engelsman werd directeur. In 1960 richtte Van den Berg samen met J.M. van der Veer (Seyffers Speciaalmeubelen) een Beheersmaatschappij op en veranderde de naam van het hotel in ‘De Witte Hinde’.

Na een aanvankelijk goede start, bleek de exploitatie van De Witte Hinde niet eenvoudig. In 1972 werd het besluit genomen het hotel te sluiten. In 1975 werd het pand geheel afgebroken; sinds 1989 staat op het terrein het appartementengebouw ‘Witte Hinde’.

• Documentatieverzameling gemeentearchief Ede, archiefnummer 1001, map 11.10
  • Documentatieverzameling Hartgers, nr. 32