Gemeente Ede 200 jaar

In 2018 bestond onze gemeente 200 jaar, want op 1 januari 1818 werden de zelfstandige gemeenten Bennekom, Ede, Lunteren en Otterlo samengevoegd. In de voorbereiding op die eenwording werd in 1816 een wapen aan de gemeente toegekend: een vrouw die steunt op een Bijbel. In haar hand heeft ze een speer met daar bovenop een vrijheidshoed. Dit wapen is nog altijd te zien in ons logo, op het briefpapier en in de gemeentevlag.

Een feest moet je vieren!

Het 200-jarig jubileum wilde de gemeente Ede niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Door een aantal activiteiten is in 2018 en doorlopend in 2019 aandacht besteed aan 200 jaar gemeente en het gemeentewapen.

Lesbrief

Voor het basisonderwijs is in nauw overleg met de CNS Basisschool De Triangel te Lunteren een lesbrief ontwikkeld die via Cultuurpunt Ede wordt verspreid. De opzet van deze lesbrief is om schoolkinderen te leren nadenken over de betekenis van een gemeentewapen, met thema’s als respect en hoop.

Herdenkingsbomen

In de vier voormalige gemeenten Bennekom, Ede, Lunteren en Otterlo zijn vier lindebomen geplant ter herinnering aan het 200-jarig bestaan van onze gemeente en ons gemeentewapen. Lindebomen worden al eeuwenlang gebruikt bij feesten en speciale gelegenheden, zoals de inhuldiging van onze koning. Het is een mooie, blijvende herinnering want de lindeboom kan heel oud worden.

De vier herdenkingsbomen voor het 200-jarig bestaan van Ede zijn te vinden in:

  • Bennekom: op het grasveld langs de Edeseweg en de Boerhaavelaan, de voormalige tuin van Halderhof
  • Ede: op het grasveld langs de Vossenakker, achter het Bevrijdingsmonument
  • Lunteren: op het grasveld vóór het Westhoffhuis, in de richting van de parkeerplaats bij de kerk
  • Otterlo: op het grasveld langs de Harskamperweg, nabij het Rode Kruismonument

Rondom elke boom is een bank en een informatiepaneel geplaatst. Buurtbewoners, toeristen en andere voorbijgangers kunnen hier uitrusten en informatie lezen over deze herdenkingsbomen.

Informatieborden

Op elk informatiebord staat een andere tekst. Bovenaan staat altijd de naam van de voormalige mairies (Bennekom, Ede, Lunteren en Otterlo). We hebben ervoor gekozen om de woonkernen, zoals we deze vandaag de dag kennen, ook op de borden te vermelden. Op deze manier wordt de omvang van de voormalige mairies duidelijk. De keuze voor deze kernen is dus niet historisch. Voormalige buurten, zoals bijvoorbeeld Maanen in Ede, worden niet genoemd, omdat dit gebied nu onderdeel is van de bebouwing in Ede.

Op de borden worden de volgende woonkernen vermeld:

  • Bennekom: Binnenveld, Hoekelum, Kraats, Nergena.
  • Ede: Driesprong, Doesburgerbuurt, Ederveen, De Klomp, Wekerom
  • Lunteren: De Fliert, Meulunteren, Nederwoud. Overwoud, De Valk, De Veenen
  • Otterlo: Deelen, Eschoten, Harskamp, Hoenderloo, Hoog Baarlo, Mossel, Reemst, Westeneng