Een archief doorzoeken

Archievenoverzicht of navigeren?

Om te zoeken in de archieven kunt u kiezen uit twee mogelijkheden.

  1. Kies voor Zoeken in archieven Ede en Scherpenzeel. Er opent een zoekbalk waarin u vrij kunt zoeken op een willekeurig woord. U kunt ook kiezen voor uitgebreid zoeken. U kunt dan uw zoekvraag invoeren in een specifiek veld.
  2. U kunt kiezen voor 'Navigeren door de archieven'. Deze link ziet u onder de rubrieken. Handig als u bijvoorbeeld nog niet weet of het door u gezochte archief aanwezig is of als u wilt weten welke archieven er zijn. Kiest u voor navigeren dan kunt u vervolgens kiezen uit het archievenoverzicht van Ede óf Scherpenzeel. Heeft u uw keus gemaakt dan ziet u hierna alle rubrieken en kunt u door middel van klikken op het plusje zien welke archieven zich in de betreffende rubriek bevinden.

Rubriekenstructuur in linkerkolom

Het zoeken door de inhoud van een archief kan via het gekoppelde PDF-document, maar ook via de rubriekenstructuur op dezelfde pagina. U ziet dan direct of een archiefstuk bijvoorbeeld al digitaal beschikbaar is of alleen op aanvraag in te zien is. Deze informatie is niet altijd in de PDF terug te vinden.

Voorheen vond u deze rubrieken onderaan de detailpagina van een archief (kopje “hele toegang”). Nu ziet u de rubriekenstructuur op élke pagina van een archief of archiefstuk. Wanneer u klikt op een rubrieksnaam, ziet u óf de eventuele onderliggende rubrieken óf de informatie van de bijbehorende archiefstukken.

Heeft u hier vragen over of loopt u ergens tegenaan, mail dan naar gemeentearchief@ede.nl.