Oranjezangers in de Reehorst


De bevrijding muzikaal gevierd
De oorlogsjaren waren moeilijk geweest in Ede, zeker ook op muzikaal gebied. Bepaalde muziek was verboden. Instrumenten werden omgesmolten voor de Duitse oorlogsindustrie. En in 1944 kwam het verenigingsleven helemaal stil te liggen (Van Ree 2024, p. 145(Verwijst naar een externe website)). Maar vanaf het voorjaar van 1945 was het tijd om te herdenken en de bevrijding muzikaal te vieren. Verschillende koren en muziekverenigingen droegen hieraan bij.
Oranje-avond in Reehorst
Een van de grootste uitvoeringen waren de ‘Oranje-avonden’ in Reehorst op 6 en 12 juni. De organisatie van deze concerten was in handen van het jeugdkoor De Oranjezangers. De oorsprong van dit koor ligt al in bezettingstijd: het koor werd toen in het geheim opgericht door drie enthousiaste jongeren. Na de bevrijding wilden zij zo snel mogelijk kunnen zingen.
De Oranje-avonden bestonden uit verschillende muzikale bijdragen, bijvoorbeeld de liederen ‘Wilt heden nu treden’ en ‘Herdenking Gevallenen’. Verder hield burgemeester Middelberg een herdenkingstoespraak en droegen verschillende Edenaren gedichten voor. Als afsluiting zongen alle aanwezigen samen het ‘Wilhelmus’.
Het bewaren waard
In de collectie van het gemeentearchief zijn meerdere exemplaren van het programmaboekje (pdf, 426 KB) en het toegangsbewijs (pdf, 57 KB) van de Oranje-avonden terug te vinden. En dat in heel verschillende persoonlijke collecties (archief 140, invnr. 13(Verwijst naar een externe website); archief 1012, invnr. 16(Verwijst naar een externe website); collectie 1037, map 20(Verwijst naar een externe website)). Meerdere Edenaren wilden kennelijk de herinnering aan deze avond voor zichzelf levend houden door de tickets en het programma te bewaren. Een succesvolle avond moet het ook wel zijn geweest. De uitvoering op 12 juni was namelijk een ‘herhalingsavond’ die alleen door zou gaan bij voldoende belangstelling.
Ook interessant
- In het kader van 80 jaar bevrijding organiseert het gemeentearchief een Historisch Café op 28 mei. Tijdens deze middag geeft onder anderen Jan-Willem van Ree een lezing, getiteld ‘Van Moffengekras tot Leve De Harmonie. Muziek in Ede tijdens de Tweede Wereldoorlog’. Meer informatie vindt u hier.
- Lees verder over het muziekleven in Ede tijdens de Tweede Wereldoorlog in het boek Van kerkmuziek tot Heideweek. Een muziekgeschiedenis van Ede(Verwijst naar een externe website), geschreven door Jan-Willem van Ree.