Educatie

Van de oudste handschriften uit Ede tot originele documenten uit de Tweede Wereldoorlog: het Gemeentearchief heeft het en laat het graag zien, vooral ook aan jongeren. Zo leren leerlingen wat er vroeger gebeurd is in hun woonplaats en wat dat voor vandaag de dag nog betekent.
Hieronder vindt u de educatiemogelijkheden per schooltype. De activiteiten en lessen kunnen in overleg verder afgestemd worden op de school en het curriculum. Op die manier wordt aangesloten op de leefwereld van de leerling en wordt de lesstof concreet gemaakt.
Wat je niet op Google vindt: een kennismaking met het archief (groep 7 en 8)
Tijdens een afwisselend programma leren leerlingen uit groep 7 of 8 wat een archief is en wat voor moois het bewaart over de lokale geschiedenis. Wat voor soorten bronnen heeft een archief? En wat kun je allemaal met die bronnen? Staat dan toch niet álles op internet?!
Leerlingen bewonderen een aantal topstukken uit de collectie tijdens de interactieve rondleiding, terwijl de andere helft van de groep met puzzels en opdrachten werkt in de studiezaal (na een half uur wisselen de groepen door). De rondleiding en activiteiten kunnen afgestemd worden op de school en de wensen van docent en leerlingen. Er kunnen bijvoorbeeld archiefstukken over de school of uit de directe omgeving ervan aan bod komen. Of er kan ingespeeld worden op tijdvakken en onderwerpen die bij de geschiedenisles op het programma staan.
Praktische informatie:
Maximum aantal leerlingen: 32
Doelgroep: leerlingen uit groep 7 of 8
Duur: 60-90 minuten
Kosten: geen
Tijden: flexibel, in overleg is er veel mogelijk
Praktische voorbereiding: de klas verdelen in twee groepen
Gewenste begeleiding vanuit school: minimaal twee begeleiders
Contact: info@ede.nl of 14 0318
Lespakket Flintstone Beleefroute (groep 6, 7 en 8)
Wat aten de mensen in de steentijd? Wat voor kleding droegen ze en hoe woonden ze? Dat zij vragen waarop de bovenbouw van basisscholen in Ede het antwoord op kunnen vinden met behulp van het lespakket ‘Flinstone Beleefroute’.
Kinderen maken kennis met hoe de mensen in de steentijd leefden aan de hand van kleding, voedsel en gereedschappen. Zo kunnen ze ontdekken of zij zelf in de steentijd zouden overleven!
Praktische informatie:
Maximum aantal leerlingen: 30
Doelgroep: leerlingen uit groep 6, 7 of 8
Duur: 180 minuten (te verdelen in losse momenten)
Kosten: geen
Tijden: flexibel, in overleg is er veel mogelijk
Praktische voorbereiding: reserveer en haal de leskist op bij het gemeentearchief. Klas verdelen in 5 groepjes (binnenles). Er is tijd om te eten en drinken.
Gewenste begeleiding vanuit school: één begeleider per 15 leerlingen (buitenles)
Contact: info@ede.nl of 14 0318
Voortgezet onderwijs
Het activiteitenaanbod voor het voortgezet onderwijs wordt nog ontwikkeld. Mocht u toch op korte termijn al een bezoek willen brengen aan het archief met een VO-klas neem dan gerust contact op.
Praktische informatie:
Maximum aantal leerlingen: 30
Gewenste begeleiding vanuit school: één of twee begeleiders per klas
Contact: info@ede.nl of 14 0318