Zoeken in de archieven
Archieval staat voor 'Archieven in de Vallei en Veluwe', het gezamenlijke portaal voor de collecties van Gemeentearchief Barneveld, Gemeentearchief Ede en Scherpenzeel. Via de onderstaande links krijgt u informatie over wat u wel en wat u niet in Archieval kunt vinden:
- Informatie over de collecties van Gemeentearchief Ede en Scherpenzeel
- Informatie over de collecties van Gemeentearchief Barneveld
Personen zoeken
Voor stamboomonderzoekers zijn er in het Gemeentearchief Ede veel bronnen beschikbaar. Doop-, trouw-, lidmaten- en begraafregisters van de kerken, akten van de burgerlijke stand, het bevolkingsregister en notariële archieven. Verder kunt u de fotocollectie raadplegen alsmede de kadastrale archieven en de belastingbronnen.
Doop- Trouw- en Begraafregisters
De doop-, trouw-, en begraafregisters (DTB's) alsmede de lidmatenregisters van de kerken vormen een goede manier om uw familie vóór het jaar 1811 terug te vinden. Op de website van het Gelders Archief kunt u van deze DTB's de scans vinden en doorzoeken.
Bevolkingsregister
Het gereconstrueerde bevolkingsregister van Ede is zowel via Archieval als in de studiezaal in te zien 110 jaar na geboorte.
Burgerlijke Stand
Termijnen van openbaarheid van aktes van de Burgerlijke Stand:
- Geboorteaktes 100 jaar na geboorte; op Archieval geldt een termijn van 110 jaar;
- Huwelijksakten 75 jaar na de huwelijksdatum; op Archieval geldt een termijn van 80 jaar;
- Overlijdensakten 50 jaar na overlijden.
De meeste van deze akten zijn digitaal te raadplegen, een deel via Archieval en een groter deel in de studiezaal:
- Geboorteakten tot en met 1911 zijn via Archieval raadpleegbaar; in de studiezaal tot en met 1919;
- Huwelijksakten tot en met 1941 zijn via Archieval raadpleegbaar; in de studiezaal tot en met 1944;
- Overlijdensakten tot en met 1969 (Gelders Veenendaal tot en met 1959) zijn via Archieval en in de studiezaal raadpleegbaar.
Militieregisters
Tussen 1811 en 1941 moesten Nederlandse mannen dienen in de Nationale Militie. De lotingsregisters zijn een rijke bron van informatie. Via Archieval kunt u de militieregisters van de gemeenten Barneveld en Ede inzien. Dit zijn de registers van:
- gemeente Barneveld, periode 1815-1883
- gemeente Garderen, periode 1812-1816
- gemeente Voorthuizen, periode 1811-1817
- gemeente Ede, periode 1812-1919
- gemeente Otterlo, periode 1812-1817
- gemeente Lunteren, periode 1812-1817
- gemeente Bennekom, periode 1812-1817
Zoektip: vul in het vak ‘Vrij zoeken’ alleen de achternaam in.
Notariële archieven en Oud Rechterlijk Archief (ORA)
De archieven van de notarissen zijn een rijke bron van veel persoonsinformatie. Via Archieval kunt u een groot deel van de aktes van notarissen uit Ede, Lunteren, Barneveld en Voorthuizen doorzoeken. Het Oud Rechterlijk Archief (ORA) Veluwe en Veluwezoom is toegankelijk gemaakt. Zie voor meer informatie de pagina Notariële archieven.
Kohier van de verponding in het ambt Ede, 1651
Ook in de verpondingskohieren kunt u persooninformatie vinden. Omdat dit een grondbelasting is, vindt u hierin informatie over iemands bezittingen. Het oudste verpondingsboek van Ede is geheel gedigitaliseerd en getranscribeerd.
Transcriptie Kohier van de verponding in het ambt Ede, 1651 (711 KB)
Openbaarheid
Op de website van het Nationaal Archief leest u meer over openbaarheid van archieven.
Huizengeschiedenis
Wilt u de geschiedenis van een pand onderzoeken? Of zoekt u bouwtekeningen of vergunningen? In het gemeentearchief zijn verschillende bronnen die u voor het onderzoek naar huizengeschiedenis kunt gebruiken. Op de pagina Onderzoek naar Panden en Percelen leest u daar meer over.
Zoektips
Archieval is het gezamenlijke portaal voor de collecties van de gemeentearchieven van Barneveld, Ede en Scherpenzeel, de "Archieven in de Vallei en Veluwe". Zoeken in Archieval gaat gemakkelijker met de volgende tips:
- Begin algemeen om daarna uw zoekvraag te verfijnen.
- In het veld Vrij Zoeken kunt u elk willekeurig woord intypen. Het systeem zoekt in alle velden.
- Via Uitgebreid Zoeken zoekt u in een of meerdere collecties. Vink de door u gewenste rubriek aan en vink daarna de collecties uit waar u niet in wilt zoeken. Vervolgens krijgt u de specifieke zoekvelden die voor die collectie beschikbaar zijn.
- Als u niet precies weet hoe een woord of een naam geschreven is, kunt u een asterisk * gebruiken als wildcard. Jan*en zal dan bijvoorbeeld zoeken op Jansen, Janssen, Janzen. Zoeken op Lunter* doorzoekt alles dat met 'Lunter’ begint, zoals Lunteren, Lunters, Luntersche.
- U kunt zelf een dossier aanmaken van uw zoekresultaten om alles later makkelijk terug te kunnen vinden. Lees meer onder de kop "Dossiervorming in Archieval".
- Denkt u eraan dat niet alles geïnventariseerd en gedigitaliseerd is. Het kan dus zijn, dat u wel een archief kunt vinden, maar nog niet op internet de stukken kunt zien.
- Kunt u toch niet vinden wat u zoekt? Wij helpen u graag in onze studiezaal. U kunt ook ons contactformulier invullen of bellen naar 14 0318.
Dossiervorming in Archieval
Het is mogelijk om uw zoekresultaten op te slaan in digitale dossiers, in een omgeving waar alleen u toegang toe heeft. Deze functionaliteit werkt voor alle bronnen die we via Archieval aanbieden. Uw dossier(s) kunt u op elke plek waar u internettoegang heeft weer oproepen om mee verder te werken.
- Registreer u via het menu "Inloggen".
- Gaat u vervolgens zoeken in Archieval dan ziet u bij een zoekresultaat een icoontje van een dossier met een pijl erboven. Door hierop te klikken kunt u het gevonden stuk of de gevonden informatie opslaan in een nieuw of bestaand dossier.
- Bent u klaar met zoeken dan kiest u voor "Uitloggen".
- Wanneer u opnieuw aan de slag gaat in Archieval dan logt u in met uw gebruikersnaam en wachtwoord en krijgt u toegang tot uw eigen dossier(s).
Archievenoverzicht
Nog niet alle archieven en collecties zijn voorzien van een inventaris. U kunt wel via het archievenoverzicht bekijken welke archieven en collecties wij allemaal in huis hebben. Dit overzicht werkt met een boomstructuur waar u delen open- of dichtklikt naargelang uw zoektocht.