Geschiedenis van Ede
Ede is wat grondgebied betreft één van de grootste gemeenten in Nederland, ruim 32.000 hectare met acht woonkernen. Wanneer de eerste bewoners zich vestigden in wat we nu de gemeente Ede noemen, is onbekend. Pas in het jaar 1216 komt de naam Ede voor in officiële stukken. De Oude Kerk stamt uit de dertiende eeuw; de buurtschappen ontstonden in diezelfde tijd, maar hoeveel inwoners de gemeente Ede toen telde, is onduidelijk. In 1996 bereikte de gemeente het aantal van honderdduizend inwoners.
Waar voorheen Ede vooral een agrarische gemeenschap was, veranderde dit geleidelijk. Belangrijke ontwikkelingen waren de komst van defensie en de ENKA als grote werkgevers. Daarnaast werd de gemeente Ede steeds aantrekkelijker voor toeristen. Vele pensions, hotels, vakantieoorden, herstellingsoorden en campings waren en zijn in de gemeente te vinden.
Gemeente Ede 200 jaar
Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Gemeente Ede worden er in de kernen van Ede bomen geplant. Klik hier voor het verhaal.
Verhaal van Ede
Voor historische informatie over de gemeente Ede kunt u op verschillende plekken terecht. De geschiedenis van Ede wordt in hoofdlijnen geschetst in de canon ofwel het Verhaal van Ede.
Onze kennisbank is gevuld met verhalen over allerlei onderwerpen die betrekking hebben op de gemeente Ede, met daarbij verwijzingen naar de bronnen die in het gemeentearchief aanwezig zijn.
Op de website mijngelderland.nl vindt u veel informatie over belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen uit de geschiedenis van de gemeente Ede en andere Gelderse gemeentes.
Digitaal Joods Monument
Op het Digitaal Joods Monument zijn 203 namen opgenomen van Joodse personen die tussen 1940 en 1945 door de Duitse bezetter zijn omgebracht. Geprobeerd is de slachtoffers ‘een gezicht’ te geven door ook informatie te verzamelen over hun werk, hobby’s, familierelaties en andere informatie. Op deze pagina vindt u alle namen en links naar hun achtergrond.
Voor informatie over de jaarlijkse Holocaustherdenking in Ede kunt u kijken op de website van de Stichting Joods Monument Ede.
Voor vragen over dit digitale monument kunt u contact opnemen met het gemeentearchief via het contactformulier of telefoonnummer 14 0318.
Archeologie
De gemeente Ede is wat betreft oppervlakte een van de grootste gemeenten van Nederland (32.000 ha). Daarnaast is het een gemeente met een aantrekkelijk en gevarieerd landschap, waar vroeger veel mensen naartoe gingen om te gaan wonen. Alle informatie over archeologie in de gemeente Ede vindt u op deze pagina.
Publicaties
Het Gemeentearchief Ede is uitgever van boeken over verschillende onderwerpen uit de gemeentelijke geschiedenis. Bekijk het overzicht van de titels en bestelinformatie.
Monument Militaire Slachtoffers
“Gevallen voor het vaderland 1940-1949. Ter herinnering aan de militairen uit de gemeente Ede die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog en tijdens de strijd in Nederlands-Indië.”
In 2013 is een monument opgericht voor de omgekomen Edese militairen. Dit monument vervangt het oude monument dat op 5 mei 1960 werd onthuld. Over dit oude monument het volgende: deze gedenkzuil was vervaardigd door de N.V. Schokbeton uit witte natuursteen met hierop een rechthoekige gedenkplaat bevestigd. Aan de onderkant bevond zich een zwarte plaquette. De tekst op de gedenkplaat luidde: 'Tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Indonesië gevallen voor het vaderland bij zee- land en luchtmacht'. Hieronder waren 51 namen aangebracht.
De tekst op de plaquette luidde: 'Ter nagedachtenis aan alle militairen die hier en overzee het leven lieten. Vergeten leidt tot ballingschap. Gedenken is het geheim van verlossing'.
Vernieuwd monument
Het in 2013 geplaatste vernieuwde monument is op dezelfde plaats neergezet als het oude monument, namelijk op de Paasberg rechts naast het mausoleum. De reden voor deze vervanging was het verbeteren van gegevens van de genoemde personen, waarbij twee onterecht opgenomen personen niet meer op het monument worden genoemd en negen nieuwe namen zijn toegevoegd. Door nieuw onderzoek is gebleken dat diverse personen in 1960 abusievelijk niet waren vermeld. Hieronder ziet u links naar krijgsmachtonderdelen; per onderdeel worden de namen genoemd die vermeld zijn op het monument.
Koninklijke Landmacht
- Bemmel, E. van
- Bosma, A.
- Brink, J. van den
- Brummelen, D. van
- Buurman, H.
- Cornelisse, L.
- Dijk, J.H. van
- Doorn, H. van
- Eck, B. van
- Geel, J.J.L.
- Geurtsen, H.
- Gevers Deijnoot, jhr. C.
- Goor, J.
- Groeneveld, J.
- Groot, J. de
- Hoefsmit, W.J.M.
- Hulsen, H.H.
- Hunen, J.M.
- Janssen, R.
- Jordaan, M.J.
- Klinkspoor, J.
- Krevel, G.J. van
- Riggeling, J.
- Rijken, A.
- Roekel, W. van
- Schot, T.
- Silfhout, W. van
- Six Dijkstra, J.J.
- Slotboom, A.
- Stoel, K.
- Stomphorst, D.
- Uittenbogaard, A.
- Veen, J.
Koninklijk Nederlands Indisch Leger
- Becht, F.J.
- Blaak, A. van de
- Born, M. van de
- Bos, A.
- Eijk, J.W. van der
- Espelo, G. van
- Frouws, J.
- Holland, R. van
- Kruijsdijk, H.W.
- Lagerweij. A.
- Navest, G.J.
- Teunissen, J.
- Vark, G. van
- Vliet, S. van
Koninklijke Marine
- Battum, A.S. van
- Dijk, D. van
- Dijk, G. van
- Eindhoven, G.
- Kuit, G.M. van de
- Moll, H.J.
- Muller, A.
- Riessen, G. van
- Schut, J.