Geschiedenis van Ede

Ede is wat grondgebied betreft één van de grootste gemeenten in Nederland, ruim 32.000 hectare met acht woonkernen. Wanneer de eerste bewoners zich vestigden in wat we nu de gemeente Ede noemen, is onbekend. Pas in het jaar 1216 komt de naam Ede voor in officiële stukken. De Oude Kerk stamt uit de dertiende eeuw; de buurtschappen ontstonden in diezelfde tijd, maar hoeveel inwoners de gemeente Ede toen telde, is onduidelijk. In 1996 bereikte de gemeente het aantal van honderdduizend inwoners.

Waar voorheen Ede vooral een agrarische gemeenschap was, veranderde dit geleidelijk. Belangrijke ontwikkelingen waren de komst van defensie en de ENKA als grote werkgevers. Daarnaast werd de gemeente Ede steeds aantrekkelijker voor toeristen. Vele pensions, hotels, vakantieoorden, herstellingsoorden en campings waren en zijn in de gemeente te vinden.

Gemeente Ede 200 jaar

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Gemeente Ede worden er in de kernen van Ede bomen geplant. Klik hier voor het verhaal.

Verhaal van Ede

Logo Ede Toen en Nu

Voor historische informatie over de gemeente Ede kunt u op verschillende plekken terecht. De geschiedenis van Ede wordt in hoofdlijnen geschetst in de canon ofwel het  Verhaal van Ede.

Onze kennisbank is gevuld met verhalen over allerlei onderwerpen die betrekking hebben op de gemeente Ede, met daarbij verwijzingen naar de bronnen die in het gemeentearchief aanwezig zijn.

Op de website mijngelderland.nl vindt u veel informatie over belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen uit de geschiedenis van de gemeente Ede en andere Gelderse gemeentes.

Kijk ook eens op de website Edetoenennu Hier vindt u een overzicht van de erfgoedinstellingen en musea in de gemeente Ede, activiteiten en informatie over erfgoededucatie.

Digitaal Joods Monument

Op het Digitaal Joods Monument zijn 203 namen opgenomen van Joodse personen die tussen 1940 en 1945 door de Duitse bezetter zijn omgebracht. Geprobeerd is de slachtoffers ‘een gezicht’ te geven door ook informatie te verzamelen over hun werk, hobby’s, familierelaties en andere informatie. Op deze pagina vindt u alle namen en links naar hun achtergrond.

Voor informatie over de jaarlijkse Holocaustherdenking in Ede kunt u kijken op de website van de Stichting Joods Monument Ede.

Voor vragen over dit digitale monument kunt u contact opnemen met het gemeentearchief via het contactformulier of telefoonnummer 14 0318.

Archeologie

De gemeente Ede is wat betreft oppervlakte een van de grootste gemeenten van Nederland (32.000 ha). Daarnaast is het een gemeente met een aantrekkelijk en gevarieerd landschap, waar vroeger veel mensen naartoe gingen om te gaan wonen. Alle informatie over archeologie in de gemeente Ede vindt u op deze pagina.